Otvorenje bioplinskog postrojenja u Gregurovcu

Otvorenje bioplinskog postrojenja u Gregurovcu

U Gregurovcu pokraj Križevaca danas su u pogon svečano puštena bioplinska postrojenja Bioplinara organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec. Riječ je o investiciji vrijednoj 93 milijuna kuna.

Bioplinara Organica Kalnik 1 i Bioplinska elektrana Orehovec prva su dva postrojenja od šest planiranih kao sastavni dijelovi investicijskog ciklusa vrijednog 261 milijun kuna, a 93 milijuna kuna uloženo je u izgradnju postrojenja u ruralnom dijelu Koprivničko- križevačke županije.

Predsjednik Uprave tvrtke Energija Bioplina d.o.o., ruski partner Oleg Maksimov izjavio je kako su u izradi postrojenja sudjelovali austrijski i češki podizvođači radova te kako je korištena najmodernija tehnologija u Europi.

Uz postrojenje u Gregurovcu sagrađena je upravna zgrada gdje je već zaposleno 29 ljudi većinom visoke stručne spreme, a  tvrtka Energija bioplina ugovorila je angažman 150 poljoprivrednika (kooperanata) za isporuku sirovine. S dovršetkom svih šest bioplinskih postrojenja očekuje se da će posao dobiti ukupno 100 stanovnika.